Duurzaamheid

Werken aan duurzaamheid bij Biga Groep

Bij Biga Groep draait alles om het maken van een positieve impact. Als social enterprise zetten we ons niet alleen in voor sociale inclusie, maar ook voor duurzaamheid. Door milieubewust te werken, minimaliseren we onze voetafdruk op de werkvloer en sparen we de leefomgeving voor toekomstige generaties. Daar zetten we ons graag voor in.

Bij Biga Groep is duurzaamheid steeds meer een integraal onderdeel van al onze werksoorten. We zijn trots op wat we al hebben bereikt, en streven continue naar verbeteringen.

Wat doen we al?

Algemene Bedrijfsvoering
In onze bedrijfsvoering hebben we een breed scala aan duurzame keuzes en investeringen gedaan. Met energie zijn we zo zuinig mogelijk, zo hebben we al onze verlichting vervangen door LED-verlichting. De zonnepanelen op ons dak wekken een aanzienlijk deel van onze energiebehoefte op en onze warmtepompen zorgen ervoor dat we ook onze warmtevoorziening op een milieuvriendelijke manier verkrijgen. Hiermee hebben we onze gasbehoefte gehalveerd en besparen we op jaarbasis circa 127,4 ton CO2. Daarnaast hebben we ons restaurant en de receptie circulair ingericht met stoelen van gerecyclede petflessen en wanden bekleed met mos, sloophout en vilt van gerecycled textiel. Het sedum op het dak draagt bij aan biodiversiteit en een prettige temperatuur.

Groenteam
Ons groenteam verzorgt het groenonderhoud voor verschillende gemeenten. We zetten serieuze stappen om dat zo duurzaam mogelijk te doen. We gebruiken HVO-diesel in onze 5 trekkers, wat leidt tot een indrukwekkende CO2-reductie van 90% op de brandstof. Op jaarbasis komt dat neer op een besparing van 175 ton CO2. Daarnaast werken we veel met elektrische machines die een stuk zuiniger en bovendien stiller en lichter zijn dan machines met een verbrandingsmotor. Het blad dat we in de herfstmaanden opruimen, wordt gebruikt als mulch en zo dient het als bodemverbeteraar in bossen en op gazons. Zo dragen we bij aan een gezonde bodem en een bloeiende natuur.

Schoonmaakteam
Ons schoonmaakteam zorgt maakt schoon bij tientallen bedrijven en instellingen. Dat doen we met maar zeer beperkt gebruik van chemische schoonmaakmiddelen. We gebruiken microvezeldoeken en water, wat zeer effectief schoonmaakt en ook vriendelijk is voor de gebruiker. De microvezeldoeken die we dagelijks gebruiken, worden koud gewassen, wat een aanzienlijke energiebesparing oplevert ten opzichte van wassen op 60 graden. Daarnaast zamelen we koffieprut in op verschillende locaties, dat vervolgens wordt gebruikt voor compost.

Productieteam
Ons Productieteam voert onder andere verpakkings- en assemblagewerkzaamheden uit voor diverse klanten, waarbij we altijd oog hebben voor duurzame oplossingen. Zo gebruiken we papieren tape voor verzenddozen. Voor klant Stoov testen we geretourneerde producten, zodat deze weer als nieuw kunnen worden verkocht. We werken samen met Rescued aan de ontwikkeling van circulaire lifestyleproducten, en hebben een belangrijke samenwerking met de Rijksoverheid voor het sorteren en hergebruiken van retour gezonden bedrijfskleding en persoonlijke uitrusting. Producten die niet hergebruikt kunnen worden, verwerken we op een circulaire manier.

In de toekomst

Duurzaamheid is een continu proces, en we willen blijven verbeteren en innoveren. Samenwerking staat hierbij centraal: we geloven dat we samen verder komen. Heb je ideeën, wil je samenwerken, wil jij ook circulair én sociaal ondernemen? Neem dan gerust contact met ons op. Samen bouwen we aan een inclusieve en duurzame toekomst.